Vragenlijstje voor Schiebroek

Redacteur: Marijke van Seventer – LiS (Leven in Schiebroek)

Jarenlang lag Schiebroek er wat verwaarloosd bij: buitenruimtes met vooral groen tússen in plaats van náást de paden en bouwwerken die maar niet van de grond leken te komen, kortom: een trieste boel. Komt door de crisis, die heeft aan veel plannen een eind gemaakt, zei de gemeente. En dat is waarschijnlijk ook zo. Had de gemeente in 2007 nog ambitieuze plannen als het Masterplan voor Schiebroek-Zuid en de herstructurering van de Peppelweg, anno 2019 kunnen we stellen dat daar niet veel meer van overeind staat.  En dat is maar goed ook!

Masterplan? 

Weet u het nog? Dat Masterplan liet toentertijd een hoop stof opwaaien omdat het betekende dat een groot deel van de flats in Schiebroek-Zuid moest plaatsmaken voor eengezinswoningen en scholenbouw. Bewoners van de flats dienden voor 2009 te verkassen, al dan niet met een sloopvergoeding. En van de Peppelweg zou ook een deel gesloopt worden voor nieuwbouw en Albert Heijn zou verplaatst moeten worden naar de Vergeetmenietstraat. Of naar de hoek van de Meidoornsingel. Of naar . . . . . in ieder geval moest Heijn verplaatst en ook de Lidl. En wel van de Teldersweg naar de Peppelweg, zodat Heijn, Plus en Lidl gezellig (?) buren zouden worden. Maar toen kwam dus de crisis en werd er van alles stilgelegd. Dat begon met het stilleggen van de bouw aan de Berberisweg. Daar was al een parkeerkelder gerealiseerd voor een nieuw flatgebouw naast de Parkflat. Dat moest een flink hoge flat worden met koopwoningen. Maar het enige dat er vervolgens omhoog schoot was het onkruid. En aan de Donkersingel werd een gymzaal gesloopt, ook al om een flatgebouw te realiseren. Alles onder veel protest van de omwonenden. Toen er vervolgens niets meer gebeurde door de crisis zei menigeen mèt Johan Cruijff: Ieder nadeel hep ze voordeel. 

Bron: Dura Vermeer Bouw West en KIKX Development 

De crisis voorbij 

Maar nu is die crisis voorbij. En al merkt u dat misschien nog niet zo in uw portemonnee, u kunt het wel merken aan de wijk: er zijn weer activiteiten! Zo zijn er eindelijk huizen gebouwd rondom Albert Heijn, zijn de winkels die daar eerst zaten voor een deel verhuisd naar elders in winkelcentrum Schiebroek en bloeit het winkelcentrum weer op zonder verdere ingrijpende maatregelen. Lidl mag blijven zitten waar hij zit, Schiebroek-Zuid houdt zijn supermarkt. En op dit moment wordt het vervallen kerkgebouw aan de Teldersweg dan toch gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. 

Dat is maar een kleine greep uit de nieuwe plannen voor Schiebroek. Geen Masterplan meer met grootschalige sloop, maar wel vernieuwing waar noodzakelijk en verduurzaming waar het kan. De gemeente heeft een concept gebiedsvisie ontwikkeld voor de periode 2019-2030 en is heel benieuwd wat wij Schiebroekenaren daarvan vinden. En de Schiebroekenaren zelf zijn maar al te nieuwsgierig naar wat er de komende jaren in en om hun wijk gebeurt, dat merkt LiS aan de vragen die met grote regelmaat op ons af komen. 

U wilt natuurlijk weten:

 • Wat wordt er nu eindelijk gebouwd aan de Berberisweg?
 • Wat gebeurt er met het schoolgebouw er naast en met het schoolgebouw van Rijndam aan de Ringdijk? Gaat dat echt naar de Berberisweg en hoe staat of liever rijdt het dan met al die busjes?
 • Hoe zit het met al die fietsen en auto’s voor de Randstadrail, kunnen die straks nog parkeren?
 • Kan ik straks zelf nog wel in de metro, als die nu al uitpuilt?
 • Waar is Havensteder mee bezig die hele woonblokken momenteel onder grote zeilen heeft verstopt?
 • Zijn er concrete bouwplannen voor de Teldersweg?
 • Is het waar dat er voor de Montessorischool aan de Abeelweg toch gebouwd gaat worden?
 • Hoe zit het met de wijkvernieuwing, wordt dat verdunning (Masterplan) of komt er juist verdichting? 

En zo zijn er nog wel meer “bouw”vragen. Maar ook vragen over het onderhoud van de buitenruimte en over plannen rondom het groen:

 • Komt er een parkeerplaats voor Plaswijck in ons groen?
 • Hoe gaat ons park eruitzien als de A16 is aangelegd? 
 • Wat gebeurt er met De Vensterbank van Schiebroek als de A16 wordt aangelegd? 
 • Klopt het dat de Ringdijk dan geasfalteerd wordt voor de doorstroming? – Wordt er eindelijk iets gedaan aan het doorgeschoten groen in de plantsoenen?

Vensterbank Schiebroek – St. Kunstfestival Schiebroek

Stuk voor stuk vragen die te maken hebben met de ontwikkeling van onze wijk. Vragen waarover wij ten dele informatie hebben gekregen van de gemeente en vragen waarop de gemeente antwoord van ons hoopt te krijgen

De Werkgroep Planologie heeft er al heel wat denkwerk aan besteed. Maar die wil natuurlijk niet in zijn eentje voor heel Schiebroek denken. Om helder te kunnen tonen wat Schiebroek wil is uw gefundeerde mening nodig. Een mening die u alleen maar gefundeerd kunt geven als u op de hoogte bent van de plannen voor Schiebroek. Daarom wil LiS in samenwerking met de Werkgroep binnenkort een informatie-avond organiseren waarin aan de hand van de kaart van Schiebroek een overzicht wordt gegeven van de ontwikkelingen die er al zijn en de ideeën die de gemeente en de corporaties voor ogen staan. Later meer hierover.

Maakt u intussen vast uw vragenlijstje!