Bewonersorganisatie 110 Morgen vraagt voor bewoners Arcadia kwijtschelding afvalstoffenheffing

Wellicht heeft u het gelezen in de krant of gehoord, maar bewoners van het wooncomplex Arcadia werden opgeschrikt door een naheffing waterschappen en afvalstoffen vanaf 2017. Onderstaand vindt u het integrale artikel zoals dit in het Algemeen Dagblad is gepubliceerd.

De bewonersorganisatie 110 Morgen heeft 4 juli jl. een brief gestuurd aan het college van Burgemeester en Wethouders waarin zij haar zorgen uitspreekt over deze gang van zaken en vraagt om kwijtschelding. De brief vindt u helemaal onderaan dit bericht.

Artikel Algemeen Dagblad:

Marles Nuijten 02-07-19 

Naheffing voor bewoners wooncomplex Arcadia: ‘Hoe moet ik dat in godsnaam gaan betalen’

Jarenlang kregen bewoners van wooncomplex Arcadia geen aanslag in de bus voor de afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting. Tot een paar weken geleden. Ineens moeten ze 700 euro betalen. Maar dat kunnen ze helemaal niet.

Ze kan er niet van slapen. Anja Kroon ligt alsmaar te piekeren. Dat doet de bewoonster van de Arcadia 55-plus flat al sinds begin deze maand. Het moment dat ze een brief van de gemeente Rotterdam ontving waarin ze werd gesommeerd een bedrag van ruim 700 euro over te maken. Het totaalbedrag van drie jaar afvalstoffenheffing. ,,Ik schrok me kapot toen ik de brief las. Ik vind het schandalig dat ze pas na drie jaar een rekening sturen!’’

Maar had Kroon drie jaar geleden dan niet zelf aan de bel kunnen trekken? Dat heeft ze inderdaad niet gedaan, erkent ze. Met een reden. ,,Ik was niet op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Toen ik getrouwd was, heb ik me er nooit mee bemoeid. Nadat ik scheidde en alleen ging wonen, heb ik nooit een rekening gehad.’’

Longembolie

Kroon woont sinds twee jaar in Rotterdam, maar komt uit Heerlen, Limburg. De Limburgse verhuisde naar Rotterdam op aandringen van haar dochter die al jaren in de stad woont. ,,Ik heb 40 jaar als verpleegster gewerkt, maar werd een aantal jaar geleden door een longembolie 100 procent arbeidsongeschikt verklaard. Mijn dochter maakte zich zorgen om mij en zei: Ik neem je mee naar Rotterdam.’’

Corrie (l) en Annet (r) kregen een flinke naheffing, drie jaar na dato. © Frank de Roo

Corrie ( L ) en Annet ( R ) kregen flinke naheffing – afvalstoffen en waterschappen die 55+ bewoners van een appartement in Rotterdam drie jaar na dato hebben ontvangen. © Frank de Roo

Maar nu heeft de bewoonster van de Apollostraat zelf zorgen. ,,Als er een betalingsregeling van tien maanden komt, moet ik 70 euro per maand betalen. De Waterschappen van 700 of 800 euro komen daar straks nog bij. Hoe moet ik dat in godsnaam betalen?’’ Volgens de gemeente Rotterdam zouden Kroon en de andere bewoners een verzoek tot kwijtschelding kunnen indienen. Maar hierbij wordt slechts een deel kwijtgescholden en niet het gehele bedrag. Er moet dus nog steeds een rekening betaald worden. ,,Ik durf mijn dochter absoluut niet om financiële hulp te vragen. Ik zie geen oplossing. Ik doe al nooit gekke dingen zoals uiteten gaan.’’

Bewoonster Annet Kinnegen heeft inmiddels kwijtschelding aangevraagd. Ze heeft zelf al een rekensommetje gemaakt voor de kosten die ze kwijt zal zijn als de aanvraag negatief wordt beoordeeld. ,,Over 2017 zou ik 20 euro per maand moeten betalen met de betalingsregeling. Dit geldt ook voor de heffingen over 2018 en 2019. In totaal kom ik op 60 euro per maand. Dan is de enige optie om minder te gaan eten. Ik heb ook nog een restschuld op mijn huis van 75 euro per maand.’’

‘Oneerlijk’

Kinnegen noemt de betalingsregeling van de gemeente Rotterdam ‘oneerlijk’. ,,Zij (de gemeente Rotterdam red.) mag drie jaar over het versturen van de heffingen doen, terwijl de betaling bij ons binnen tien maanden geregeld moet zijn. Waarom niet ook bij ons binnen drie jaar?’’

Volgens de gemeente komt het ‘incidenteel’ voor dat er meerdere aanslagen op hetzelfde moment worden verstuurd. Ze verstuurt 290.000 aanslagen afvalstoffenheffing per jaar en bij een beperkt aantal van die gevallen komt het voor. ,,In dit geval zijn meerdere bewoners betrokken.’’ Bijna 60 om preciezer te zijn.

Naast Kroon en Kinnegen is ook Corrie Struis de dupe. Sinds maart 2017 woont ze in de Apollostraat. ,,De mensen die hier wonen komen flink in de problemen en zijn al op leeftijd. Ik kan het in ieder geval niet betalen in tien maanden. De hele flat baalt hier enorm van.’’ Struis zegt al vroeg de gemeente ingelicht te hebben over het niet ontvangen van de afvalstoffenheffing. ,,We hebben tijdig aan de bel getrokken. Ze konden de huisnummers niet vinden.’’

Ik zie geen uitweg. Ik kan maximaal 30 euro per maand missen

De aanslag op haar maandelijkse budget is enorm, volgens Struis. ,,Per maand houd ik 250 euro over om van te leven. Daar moet ik van eten en daar betaal ik het speciaal vervoer mee omdat ik chronisch ziek ben.’’ Met de maandelijkse 60 euro die van dat budget af gaan, houdt ze nog slechts 190 euro over. ,,En dan komen de Waterschappen er ook nog aan…’’

Brief Bewonersorganisatie 110 Morgen: