Veiligheid op de Rotte.

Redactie: Terbregge’s Belang

Het wordt de komende dagen mooi weer en de zomer ligt voor ons. Wellicht dat er mensen het water op zoeken.

Zonder betuttelend te willen zijn, toch een waarschuwing over veiligheid op het water. Dit omdat blijkt dat er nogal wat recreanten zijn op onze mooie rivier de Rotte, die zich niet bewust zijn van de overlast en schade die ze (kunnen) veroorzaken. Daarom overlegt de bewonersorganisatie Terbregge’s Belang al twee jaar lang met instanties zoals de politie, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam over het gedrag van recreanten op het water. Zo nu en dan loopt het namelijk echt de spuigaten uit. Recreanten varen met veel te hoge snelheden over de rivier, terwijl er bijvoorbeeld kinderen zwemmen. Maar door deze hoge snelheden en de daarbij veroorzaakte heftige golfvorming wordt ook schade aan afgemeerde boten, woonboten, oevers en nesten van watervogels veroorzaakt. Natuurlijk moet en mag iedereen genieten, maar juist op het water is een beetje beheerst gedrag noodzakelijk.

Er gelden daarom op de rivier de Rotte de volgende afspraken en regels:

  1. De maximumsnelheid is 6 kmper uur. Dat is ongeveer wandelsnelheid. 
  2. Recreanten mogen het water uiteraard niet vervuilen. Ga daarom naar het toilet voordat u vertrekt. We hebben serieus gezien dat een recreant rechtopstaand achterop de boot stond te plassen. Niet zo leuk als uw kinderen er straks zwemmen!
  3. Rommel op de walkant achterlaten doet u natuurlijk ook niet. 
  4. Muziek aan boord is prima, maar liever niet te hard. Geluid draagt ver over het water en niet iedereen is gecharmeerd van stampende discomuziek en meelallende opvarenden.

Waarom 6 km per uur?

Om verschillende redenen is de maximumsnelheid vastgesteld op 6 km per uur.

  1. Vanwege het gevaar voor andere schepen. Wij hebben meegemaakt dat een roeier in een skiff compleet werd overvaren. Gelukkig kwam hij met de schrik vrij en kon hij zwemmend aan de kant komen. Zijn roeiboot is echter onherstelbaar beschadigd. Volledig doormidden gevaren door een recreant “schipper”!
  2. Zoals eerder genoemd: het gevaar voor zwemmende kinderen. Ze zijn vaak minder goed zichtbaar tussen de golven en kunnen zich ook minder snel in veiligheid brengen. 
  3. Door de hoge snelheden en de daarbij veroorzaakte harde golven wordt veel schade veroorzaakt aan de bootjes van bewoners aan hun steigers langs de Rotte. Maar ook aan de woonboten. 
  4. Het afkalven van de oevers. Wij maken regelmatig mee dat de er complete eilanden van riet midden op de Rotte drijven. Losgekomen van de kant door de onderstroom van scheepsschroeven. De kanten worden ernstig beschadigd en kalven af door te snel varende schepen. Ook worden de nesten van watervogels beschadigd en daardoor hun jongen bedreigd.

Met dank aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn er nu langs de hele Rotte op het traject Irenebrug -> Rottemeren extra borden met de maximumsnelheid van 6 km per uur geplaatst.

Door de verschillende onderborden wordt recreanten uitgelegd waarom die 6 km echt nodig is. Helaas hebben wij na twee jaar  overleg moeten constateren dat de gemeente Rotterdam hopeloos achterblijft bij het aanbrengen van borden die de snelheid aangeven op de rivier de Rotte. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft beloofd dat voor de maand maart 2020 alle 6 km/h borden op het traject Irenebrug -> Rottemeren zijn geplaatst. De gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het traject Gordelweg -> Irenebrug blijft hopeloos achter en heeft nog geen enkel bord geplaatst.

Maatregelen nodig?

Liever niet natuurlijk, maar binnenkort wordt er door de politie wél strenger gehandhaafd op de snelheden van recreanten op het water. Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn om te waarschuwen: volwassen gedrag van recreanten is toch niet te veel gevraagd? Iedereen mag plezier hebben. Ook de bewoners die aan de Rotte wonen!N