2 mei: herdenking Operatie Manna

03 Lancaster low over Rotterdam Terbregge drop zone
EEN BRITSE LANCASTER VLIEGT OP GERINGE HOOGTE OVER DE WEIDEN DIE NU NIEUW-TERBREGGE VORMEN. OP DE ACHTERGROND ZIJN DE GEBOUWEN AAN DE ROTTE DUIDELIJK HERKENBAAR (Foto© Hans Onderwater)

‘Op zaterdag 2 mei zal op de geluidswal bij het Manna/Chowhound monument worden herdacht dat 70 jaar geleden Engelse Lancasters en Amerikaanse B17 bommenwerpers ruim 3,000 ton voedsel afwierpen in 10 dagen, waarmee de hongerende bevolking van Rotterdam enige tijd kon worden voorzien van ‘broodnodig’ eten. Uit de vliegtuigen vielen zakken meel, blikken scheepsbeschuit, maar ook legerrantsoenen, thee, eipoeder, bonen, Spam (nu bekend als Smac van Unox) en ….. sigaretten. Hoe velen hebben toen gesmuld van de heerlijke chocolade en de margarine?

Bij de herdenking op 2 mei zullen ook een 20-tal veteranen zijn die in 1945 als bemanningslid zijn meegevlogen boven bezet gebied met het heerlijke voedsel. Bij de wandeling van Sparta naar het Manna/Chowhound monument wordt de stoet vooraf gegaan door de 48e Pipes and Drums of Holland, terwijl de voltallige Marinierskapel op de geluidswal zal musiceren. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het overvliegen van de nog enige Lancaster uit Engeland en de Spitfire van de Koninklijke luchtmacht. Ter dekking van de kosten wordt bij het monument een schitterend blad verkocht waarin de voedseldroppingen worden beschreven. Bovendien is er een poster te koop voor een miniem bedrag, waarop de dropping bij Terbregge te zien is. Door boek en poster te kopen helpt u de organisatie de kosten te bestrijden.

Het zal gelet op de hoge leeftijd van de veteranen wel de laatste keer zijn dat zij nog naar Nederland kunnen komen. De festiviteiten beginnen om 13.30 uur met een toespraak door burgemeester Aboutaleb en enkele andere autoriteiten en zal om 14.30 uur  zijn afgelopen. In dat uur zal het overvliegen plaatsvinden. Belangstellenden zijn van harte welkom achter de afzetting voor de veteranen op de geluidswal.

Voorbeeld LF voorzijde