Bewoners stappen uit overleg Rotterdam Airport: ‘Ze willen alleen maar méér groei, méér vliegen’

Bron: Algemeen Dagblad – Peter Groenendijk (11-02-2022)

De bewonersvertegenwoordigers stappen uit het overleg over de toekomst van Rotterdam The Hague Airport. Het vliegveld en de luchtvaartmaatschappijen willen eigenlijk over niets anders praten dan groei, stellen zij.

,,De andere partijen zijn nauwelijks bereid om iets te doen met de wensen van de omwonenden”, zegt Hans Schendstok, die anderhalf jaar geleden op voorspraak van wethouder Judith Bokhove werd uitgenodigd voor het participatietraject. ,,Bewoners willen minder vluchten, minder herrie en een schonere lucht. Maar de vliegmaatschappijen willen alleen maar méér groei, méér vliegen. Met nog meer overlast als gevolg.”

Het overleg was bedoeld om te komen tot een breed gedragen aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit. Rotterdam The Hague Airport moet daarin aan het ministerie vragen hoe het zich de komende jaren wil ontwikkelen, en welke ruimte daarvoor nodig is. Bokhove hoopte door de deelname van twee bewonersvertegenwoordigers dat er een aanvraag zou komen waar ook de bewoners zich in kunnen vinden.

“Onze politici zien in dat het anders moet. Intussen zit je in overleg waarin juist over groei wordt gesproken” Hans Schendstok, Bewonersvertegenwoordiger

Maar dat is onmogelijk, concluderen de bewonersvertegenwoordigers na anderhalf jaar. Terwijl de bewoners hopen dat de periode waarin gevlogen mag worden – nu tussen 07.00 en 23.00 uur – wat korter zou worden, willen de luchtvaartmaatschappijen daaraan niet toegeven. ,,Er zijn grote tegenstellingen. En je hoopt dat in zo’n traject iedereen probeert nader tot elkaar te komen, maar daar is geen sprake van. De ene partij heeft niets, de andere wil juist méér.”

Door uit het overleg te stappen, willen Schendstok en zijn medevertegenwoordiger voorkomen dat er straks een aanvraag naar het ministerie gaat die de indruk wekt dat de bewoners ermee kunnen leven. ,,Dan hebben we helemaal geen poot meer om op te staan”, zegt hij. ,,Wij willen geen legitimatie geven aan een aanvraag die niet zal leiden tot minder overlast en ruimte voor woningbouw, maar die juist nog meer herrie en vervuiling zal veroorzaken. We kunnen nu zelfstandig onze eigen zienswijze indienen, om in elk geval duidelijk te maken wat de bewoners willen: minder lawaai, een schonere lucht en leefbare ruimte voor woningen.”

Foto: www.openrotterdam.nl (10-07-2018)

Discussie

In de Rotterdamse gemeenteraad speelt inmiddels ook een discussie over de toekomst van de Rotterdamse luchthaven: vijf partijen, waaronder coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en ChristenUnie, dienden onlangs zelfs een initiatiefvoorstel in om het vliegveld te sluiten en op die plek ruimte te maken voor tienduizend woningen.

Diverse andere partijen willen zover niet gaan, maar zijn wel voor krimp van de luchthaven, die dan weer zou moeten worden zoals ooit bedoeld: een klein vliegveld voor zakelijke en maatschappelijke vluchten. Die discussie heeft Schendstok geïnspireerd, zegt hij. ,,In het stadhuis wordt gezien dat de huidige situatie niet houdbaar is, onze politici zien in dat het anders moet. Intussen zit je in een overleg waarin juist over groei wordt gesproken. Dat contrast is enorm.”

Ik respecteer het besluit, hoezeer ik ook betreur dat zij zich hiertoe genoopt zien” Judith Bokhove

Een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport zegt niet op de kwestie in te kunnen gaan. Wethouder Judith Bokhove heeft inmiddels contact gehad met de twee bewonersvertegenwoordigers. ,,Zij gaven aan er niet meer voldoende vertrouwen in te hebben dat verder overleg zou leiden tot een einduitkomst die aanvaardbaar zou zijn voor hun achterban”, schrijft ze. ,,Ik respecteer het besluit, hoezeer ik ook betreur dat zij zich hiertoe genoopt zien. Ik zal de projectorganisatie verzoeken mij te informeren over wat dit betekent voor het participatietraject en op welke wijze dit geloofwaardig voortgezet kan worden.”