BEL DE BUS BIJ U IN DE WIJK

Door Marga Cooiman

Al meer dan 32 jaar rijdt de Belbus in Hillegersberg-Schiebroek. Voor iedereen die 55 jaar en ouder is, in deze wijk woont, slecht ter been is (vaak met rollator of rolstoel ) en voor wie geen goed alternatief vervoer heeft is de Belbus echt een uitkomst.

Bent U deelnemer, dan haalt een van de bussen U op afspraak bij Uw voordeur op, de rollator gaat eventueel mee, en door een van de vrijwilligers wordt U de bus in en uit geholpen bij de gewenste bestemming . Vaak is dan ook al afgesproken hoe laat men weer opgehaald wordt bij de supermarkt, de gym, een clubje, de fysio, dokter, tandarts, het Franciscus of waar dan ook in de wijk.

Mevrouw Humalda rijdt als deelnemer van de Belbus altijd op donderdagochtend twee keer mee. Ze vertelt: “Al vijf of zes jaar woon ik hier in het Gerrit Spronkershuis.  Ik woonde eerst in Rotterdam Feyenoord, maar mijn zoon woont ver weg, in Haamstede en ik viel toen veel. Dat was angstig. En dit hier is een z.g. Z-flat. (zorg-flat). (Red: mevrouw heeft een rollator nu) Bij de verhuizing viel niet ik, maar hij!  Door de week ga ik altijd naar Albert Heijn met de Belbus, soms samen met een buurvrouw.  Vorige week stapten wij de bus daar uit en kwamen er twee mevrouwen vanuit AH de Belbus weer in. Ik betaal twee keer 1,35 per rit, voor heen en terug. Per jaar is de contributie geloof 16,50 euro en 24,75  euro voor een echtpaar, maar naar een bank ga ik nooit want alles gaat tegenwoordig automatisch, dus ik weet het niet precies. Buiten de wijk rijdt de bus ook naar de Covidvaccinaties en de boosterprik en ik ben bij Van Nelle geweest en het Schuttersveld. Ik heb altijd heel goede vrijwilligers op de bus. Er was een hele leuke, hij heette geloof ik Chiel, die duwde me niet bij mijn schouders de bus in, want dan zou ik voorover vallen, maar bij mijn onderrug, dan zo, hup, de bus in ! Nu met Me-too weet ik niet hoe ie het nu doet.”

Hans Miltenburg is al 14 jaar vrijwilliger op de Belbus. “We kwamen in Schiebroek wonen en hier op de singel waren er vier buurvrouwen vrijwilliger bij de belbus en een van hen zat ook in het bestuur. Ik ben gezond en heb veel vrije tijd. Verder is het leuk en dankbaar werk op de bus. Ik hou van een geintje: onlangs stapten er drie dames de bus in en ik begon met: “Ik heb mijn wagen volgeladen…”en toen gingen we zingen. Je moet het toch ook voor jezelf leuk maken. Verder  ben ik niet zo’n prater en je hoort dan in de bus nogal wat…zo blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wijk. Ik ben oproepkracht, dus zonder een vaste ochtend of middag en het voordeel is dat ik daardoor iedereen ken . (door de week zijn er diverse vrijwilligers op verschillende dagen). Regelmatig word ik de dag ervoor gebeld. Morgen bijvoorbeeld zit ik in de middag op de bus. Die is trouwens spotgoedkoop voor de deelnemers door subsidie van de Gemeente.

Het 30-jarig bestaan van de Belbus hebben we in 2019 gevierd met een uitje voor de vrijwilligers. Vroeger deden we nog wel de lichtjestoer. Het zomeruitje met de deelnemers naar Hoek van Holland kon vanwege Corona een paar keer niet doorgaan. Wanneer dat weer kan zullen we moeten afwachten.

Ook deelnemer worden?  Ga voor alle informatie naar  www. info@belbus-his.nl  

Bij ons vrijwilliger worden? Dus op de bus als chauffeur, begeleider, oproepkracht? Of liever als medewerker op ons kantoor in 110Morgen?        Bel ons :   ☏ 010–418 81 21

Stichting Wijkvervoer Hillegersberg-Schiebroek